Forklift Nasıl Kullanılır?
Forklift’leri daha çok sanayi alanlarında görüyoruz. Depolama, stoklama, istifleme asıl amaç. Ağır malzemeleri yüklemek, taşımak ve boşaltmak için iş hayatında önemli bir göreve sahip. Yukarıda değindiğimiz gibi 40 tonu dahi bulabilen ağırlıklardan bahsediyoruz. Bir kişinin onca ağırlığı taşımasının doğa kanununa aykırı olduğu, birden hatta ondan fazla elemanın yükleme işine konsantre olması gerektiği durumu bir makinanın tek başına kotarıyor olması hem iş gücü hem zaman kazancı olarak dönüyor. Dediğimiz gibi sanayi alanlarında sıkça rastlıyoruz forklift’lere. Yanı sıra şantiyelerin, limanların, depoların da vazgeçilmez iş makinalarından biri. Pratikliği, hızı, kullanım kolaylığı derken insanda ister istemez sadece yük taşıma değil pek çok alanda kullanma güdüsü oluşuyor. Ancak belirtmek gerekir ki forklift’lerin toprak alanda kullanılması ve trafiğe çıkması yasak. Forklift nasıl kullanılır sorusunun yanıtını birkaç madde ile özetleyelim.
- ·Forklift’lerin çalıştırılmadan önce bakımlarının tam olduğuna emin olunur; soğutma sistemindeki su seviyesi, motordaki yağ seviyesi, lift-tilt sistemi hidrolik deposundaki hidrolik seviyesi ve depodaki yakıt seviyesi kontrol edilir. El freninin çekili olması kontrol edilir ve vites kolu boş duruma alınır. Sonra operatör tarafından kontak anahtarı marş durumuna alınır ve ardından marşa basılır. Motor çalıştıktan bir süre sonra kontak anahtarı ve el freni bırakılır.
- ·Debriyaj pedalına basılır ve vites ileri veya geri alınır. Sol ayak debriyajdayken sağ ayak ile gaz pedalına basılır. Aracın çatalı yerden kaldırılır ve sol ayak yavaş bir şekilde debriyajdan kaldırılır. Artık araç hareket etmeye başlar, normal bir araba kullanma mantığı ile aynıdır.
- ·Vites kolunu R konumuna alırsanız araç geri hareket eder. Bu arada sadece ayak pedalı olan forklift araçları da vardır ki bunların kullanımı daha da pratiktir.
- ·Forklift makinasını durdurmak kademeli olarak gerçekleşir yani birdenbire aniden durmaz. Önce ayak, gaz pedalından çekilir ve vites kolu boşa alınır. Araç durana kadar fren pedalına yavaşça basılır. Araç tamamen durduktan sonra da el freni çekilir.
Forklift’ler her ne kadar kullanımı kolay ve pratik olsa da sürücü kontrolünde olan makinalardır. Forklift operatörleri tarafından gerçekleşir bu yüklemeler, boşaltmalar. Taşınan malzemelerin hassas olduğunu düşünürsek forklift kullanmak da ayrı bir özen gerektirir. 10 km’den fazla hız yapılamayan bu makinalar forklift operatörlerinin kontrolünde kullanılır. Peki forklift operatörü nedir, kime denir, ne yapar? Bunun için de sizi bir alt satıra davet ediyoruz.